Eksponering av barn på blogg

Tilbake i "gamle dager" da jeg først startet å blogge (i 2008), var det ikke så mange som blogget i forhold til i dag. Det var vel kanskje midt i overgangen mellom da det bare var de sære som blogget, og til at alle skulle ha seg en blogg. Da var vi relativt få mammabloggere, og vi la så klart ut bilder av barna våre ganske ofte. Man vil jo vise fram hvor flotte barn man har! Og det forstår jeg også at man vil i dag. Gjerne fordi man lever i en slags boble der baby/barn er det som opptar en. Men vi tenkte ikke over konsekvensene da. Det kunne komme inn kommentarer som at et barn var stygt eller lignende, men det hørte med til sjeldenhetene.

I dag, nesten 10 år senere, har man begynt å merke virkningen av å eksponere barn i blogg. Det alvorligste jeg har hørt om er at barn vurderes å måtte ha hjemmeundervisning, fordi foreldrene har eksponert barnet på en blogg, og nå frykter for sikkerheten til barnet. Ellers har det blitt vanlig at barn blir mobbet for at de blir blogget om av foreldrene sine. Bildemanipulering er også noe de fleste kan drive med i dag. Med en gang et bilde havner på Internett, så kan hvem som helst se det, og gjøre hva de vil med det. Og aller viktigst: barnets rett på privatliv blir ikke tatt hensyn til.

Jeg prøver å unnskylde oss gamle bloggerne, for vi visste ikke bedre. Men i dag finnes det blogger der foreldre tjener masse penger på å vise fram barnet sitt på bloggen sin. Får barnet noe av disse pengene? Er det greit å fortsette å eksponere barn på en blogg, selv om man i dag VET hva som er de kortsiktige konsekvensene av det? For vi vet ikke de langsiktige konsekvensene enda. Vent i 10 år til, så finner vi ut det også.

Man kan tenke at foreldre ikke er de som gjør noe galt ved å legge ut bilder av barna sine på bloggen. Det er den som mobber som gjør noe galt. Det er de som manipulerer bilder som gjør noe galt. Det er de som oppsøker et såkalt "bloggerbarn", som gjør noe galt. Og det er til en viss grad helt rett. Men foreldrene har ansvar for at barn ikke skal havne i slike situasjoner.

Tenk deg et scenario, der barn blir bortført av overgripere fordi 1.Overgriperen vet hvor barnet bor, det har blitt vist på bloggen. 2.Overgriperen har mulighet til å planlegge dette, fordi bloggeren forteller om hverdagen sin, og overgriperen vet derfor hvor barnet er og hva barnet gjør. Og 3. Siden overgriperen sitter på mye info, kan et tillitsforhold til barnet skapes på en mye enklere måte enn ellers. Dersom noe slikt skulle skje, hvordan kan man da forsvare at man eksponerer barnet sitt på en blogg? Ja, det er overgriperen som gjør det som er direkte galt, men det hadde ikke vært mulig å gjøre dersom informasjon og bilder av barnet lå ute på Internett.

Dette er et problem, ikke bare på blogger, men også på andre sosiale medier som Facebook. Bilder spres i en rekordfart. Men vi bryr oss ikke, vi tenker at det skjer så klart ikke oss.Hva tenker du? Er foreldrebloggere for naive i dag, eller har de alt under kontroll? Og er det greit å tjene penger på barna sine på den måten?

3 kommentarer

S

15.06.2017 kl.15:49

Jeg som mor ville aldri ha lagt ut bilder av min egen datter ikke bare fordi det er galt men hele hennes liv legges ut offentlig, og det er faktisk ikke greit på noe måte. Jeg tenker at et barn føler sikkert at de ikke har et annet valg enn og gjøre som foreldre sier. Men er det greit? De er små, de har hele livet sitt forann seg. Det man legger ut kan ødelegge dems karriere videre, jeg tenker at det er en del foreldre der ute som ikke har kontroll i det hele tatt selvom dem tenker de har det, man vet ikke hva konsekvensen blir ut av og legge ut ungene offentlig. Det å la ungene få hjemmeundervisning fordi det er en episode der det har skjedd noe fordi foreldre legger ut ting offentlig, da burde man kanskje tenke over hva man har gjort. Og de fleste mammabloggere legger ut ungene sine ganske ofte på en blogg og så klart de tjener på det, men dkal man bruke sine unger for å reklmaere en blogg da tenker jeg det er på tide å få seg en normal jobb og tjene som andre normale mennesker gjør. Kanskje ikke lønnen er så høy som når du blogger, men da har du ihvertfall skånet barnet ditt for mye netthets og dritt.

Fra en ærlig mor!

15.06.2017 kl.19:00

Veldig godt innlegg! Det er rett og slett skremmende at dem som blogger så mye om barna sine med bilder og informasjon ikke har lært mer i løpet av disse årene, spesielt nå som vi vet mer og bedre enn vi gjorde for bare 8-10 år siden.

Torunn

16.06.2017 kl.14:08

Veldig, VELDIG bra - dette innlegget bør nå fram til mange, MANGE flere!

'Vi visste ikke bedre', skriver du. Jeg er også 'gammel blogger'; fra før LiveJournal så dagens lys - og dèt er lenge siden, det!

Har ALDRI postet ETT eneste bilde av noen av ungene mine! Så - noen av oss visste bedre. Kall det sunn fornuft, common sense eller what eva' ;)

Barnevernet er stadig mer 'på' folk som eksponerer ungene sine. Ikke noe rart - spør du meg.

Ha en super juni-helg!

Skriv en ny kommentar

hits